Alen Petrin

Biografija

Alen Petrin

Alen Petrin, saksofonista i muzički pedagog, rođen je 9.12.1992. godine u Kragujevcu. Osnovne studije pohađao je u Ukrajini i Rusiji, stekavši dragoceno iskustvo i znanje. Master studije uspešno je završio na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Gordan Tudora.

Tokom svoje karijere, Alen je osvojio brojne nagrade kako na domaćim, tako i na međunarodnim takmičenjima, ističući se svojom virtuoznošću i umetničkim izrazom. Jedan je od članova osnivača prvog kragujevačkog saksofonskog kvarteta pod nazivom “KG Sax Quartet”, doprinoseći razvoju kamernog muziciranja u svom rodnom gradu.

Njegov umetnički put obuhvata širok spektar, od solističkih nastupa, nastupa sa Luganskom Filharmonijom, do saradnje sa raznim orkestrima i duvačkim ansamblima širom Ukrajine, Rusije i Srbije. Alen je takođe aktivno učestvovao u muzičkim seminarima kod istaknutih profesora kako u zemlji, tako i u inostranstvu, dodatno unapređujući svoje veštine i znanje. Pored svoje posvećenosti klasičnoj muzici, Alen je ostvario značajan doprinos kao koncertni muzičar u raznim sastavima, sa više od 600 nastupa kako u zemlji, tako i van nje.

Njegova strast prema muzici odražava se i kroz pedagoški rad u Muzičkoj školi “dr Miloje Milojević” u Kragujevcu, gde radi kao profesor saksofona od 2015. godine. Njegovi učenici postigli su značajne rezultate, osvajajući brojne nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima i festivalima.