Marijana Josipović – Mirković

Biografija

Marijana Josipović – Mirković

Marijana  Josipović – Mirković je rođena  u Novom Sadu. Osnovno muzičko obrazovanje je stekla u Muzičkoj školi „Stevan  Hristić“ u Bačkoj Palanci u klasi Ladislava Hajnca. Nakon završetka iste bira muziku kao životni poziv i dalјe školovanje nastavlјa u  srednjoj muzičkoj školi  „Isidor Bajić“ u Novom Sadu koju završava kao učenik generacije u klasi Mirjane Grlić. Osnovne studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu završila je za tri godine u klasi mr Laure Levai – Aksin, u čijoj je klasi 2009. godine stekla zvanje magistra umetnosti – flautiste i u čijoj se klasi trenutno nalazi na završnoj godini doktorskih studija. 

Brojne su nagrade koje su joj kao flautisti dodelјene tokom školovanja, kao solisti i kamernom muzičaru. Na osnovu vrhunskih rezultata i postignuća dodelјena joj je povelјa „Novosadski anđeo“. Dva puta su joj dodelјivane nagrade Univerziteta u Novom Sadu.  Na predlog Akademije umetnosti kao izuzetnom studentu dodelјene su joj i nagradne stipendije Vlade Republike Srbije i Kralјevine Norveške. Tokom studija bila je stipendista  Republičke fondacije za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka.

Veliku lјubav prema kamernoj muzici nastavila je da neguje u okviru velikog broja kamernih sastava. U okviru kamernog dua „Unico” (flauta – harmonika) već 20 godina aktivno nastupa sa svojim suprugom. 

Brojni su koncerti u zemlјi i inostranstvu na kojima je nastupala kao solista i kamerni muzičar. Takođe je učestvovala u snimanjima radio i televizijskih emisija.

Kao orkestarski muzičar (flautista i pikolista) nastupala je u  Vojvođanskim simfoničarima i Simfonijskom orkestru jugoistočne Evrope (Sarajevo).

Još kao student, 2002. godine je dobila poziv da  predaje flautu u Osnovnoj muzičkoj školi „Stevan Hristić“ u Bačkoj Palanci, u kojoj je i sama  napravila prve muzičke korake.  Neizmernu lјubav prema muzici i svom instrumentu i danas prenosi na svoje učenike, koji su joj oduvek bili najveći motiv i nepresušna inspiracija u radu. Njeni učenici su dobitnici najviših nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima, na kojima neretko ponesu i tutulu  laureata. Dobitnica je velikog broja priznanja za izuzetne rezultate na polјu muzičke pedagogije i proglašavana najbolјim pedagogom na republičkim i međunarodnim takmičenjima, na kojima je često prisutna i kao član žirija (Takmičenje flautista ”Josip Slavenski” – Beograd, Međunarodni susreti flautista Tahir Kulenović”- Valjevo, Memorijal „Kosta Manojlović” – Smederevska Palanka, Republičko takmičenje ZMBŠS, Međunarodni festival „Polyhymnia” – Skoplje (Makedonija). Predavač je na seminarima i manifestacijama posvećenim flauti. 

Od  2005. do 2007. godine bila je stručni saradnik na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Laure Levai  Aksin. 

Kao profesor flaute u Muzičkoj školi „Josip Slavenski“ u Novom Sadu je zaposlena od januara 2011. godine. U februaru 2020. godine je stekla zvanje pedagoškog savetnika.

U periodu od 2017. do 2021. godine bila je savetnik – spolјni saradnik za muzičku kulturu u Školskoj upravi Novi Sad, izabrana na konkursu Ministarstve prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

U oktobru 2021. godine je izabrana za predsednika Vojvođanske stručne komisije za flautu.

Osnivač je Muzičkog centra „ORFEJ“ u Novom Sadu u okviru kojeg, pored brojnih muzičkih radionica, već trinaest godina rukovodi i istoimenim dečijim horom. Bezgranična lјubav prema životnom pozivu i deci bili su povod za nastanak njenih autorskih dečijih kompozicija (“Sara Kej”, “Svi smo mi isti”, “Himna Orfeja”, “Kad je srce lјubavi puno”  i “Uspavanka za mamino zlato” ).

Autor je priručnika “Muzičko koferče”, koji je baziran na integrativnom principu u nastavi i namenjen deci ranog školskog uzrasta i pripremnog razreda muzičke škole.

Osnivač je Kulturno – edukativne manifestacija za flautiste „FLART“ i predavač u okviru istoimene zimske i letnje škole flaute, koje se održavaju od 2019. godine. Oganizator je akreditovane stručne konferencije za flautiste sa međunarodnim učešćem pod nazivom „FLART Eduka“.

Dobitnica je priznanja „Najbolji nastavnik bivše Jugoslavije“.