Александра Хорват

Биографија

Александра Хорват

Флаутисткиња Александра Хорват, завршила је нижу и средњу музичку школу у родном Зрењанину и наставила школовање на Академији уметности у Новом Саду у класи проф. Мариана Егића. У току студирања учествовала је на фестивалима и више такмичења. Учесник је и многобројних мајсторских курсева у земљи и иностранству које су држали Ирена Графенауер, Софи Шерије, Фелиx Ренгли, Јанош Балинт, Кристин Гангелхоф и други. 

Више пута је била наградјена као наујпешнији педагог (2016 – Међународни Фестивал Ладy Wинд у Панчеву, 2017 – Интернационални Музички Фестивал ФЕМУС у Суботици, 2020 – 22. Међународни Сусрети Флаутиста „Тахир Куленовић“ у Ваљеву), а њени ученици учествују на такмичењима и у иностранству и остварују значајне резултате. 

Остварила је велик број концерата, солистичких и као члан триа и квартета флаута. Са колегом пијанистом Сашом Свијићем, тренутно свира програм под називом “Звуком флауте И клавира кроз домаће музичко стваралаштво”. У току 2021. и 2022. године, одржали су солистичке концерте у Зрењанину, Новом Саду, Кули, Бечеју и Сремској Митровици. На њеном репертоару су и дела  композитора из периода барока, класике, романтизма, домаћих композитора и модерне музике. 

Као професор флауте и камерне музике од 2000. године ради у Музичкој школи „Исидор Бајић“ у Новом Саду.