Maja Rajković

Biografija

Maja Rajković

Maja Rajković  je svoje prvo muzičko obrazovanje stekla u klasi Radmile Živković i Miroslave-Lili Petrović. Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi Konstantina Boginoa. Završila je Školu za visoko muzičko usavršavnje u Portogruaru (Italija) kod istog profesora, gde se usavršvavla u oblasti klavira i kamerne muzike. Magistrirala je u klasi Dušana Trbojevića na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde je i zaposlena kao redovni profesor na katedri za klavir. Od 1998-2010. predsednik je Muzičke omladine Beograda, a od 2001. potpredsednik MCNM (Mediterranean Collaboration of Musicians). Doktorirala na temi Polifoni način muzičkog mišljenja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

 Prvi klavirski resital održala je u svojoj četrnaestoj godini, a tokom školovanja osvojila je niz značajnih nagrada za klavir i kamernu muziku. Dobitink je treće nagrade na Internacionalnom pijanističkom konkursu Carlo Soliva u Italiji 1984. godine. Finalista je konkursa Rahmanjinov ’93. Na 24. Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine osvojila je treću nagradu žirija i specijalnu nagradu publike. Dobitnik je Srebrne medalje Univerziteta umetnosti za izuzetno umetničko dostignuće na koncertnom podijumu, nagrade Izvođač godine za 2013. godinu koju dodeljuje revija Muzika Klasika, Nagrade UMUS-a za najbolje muzičko ostvarenje u 2020. godini, Nagrade Aleksandar Pavlović Udruženja kompotitora Srbije 2021.       

Nastupala je sa orkestrima: New Jersey Capital Philharmonic Orchestra, Simfonijski orkestar Opere Astana, Beogradska filharmonija, Simfonijski orkestar RTS-a, Gudači Svetog Đorđa, gudački orkestar Dušan Skovran, Simfonijski orkestar RTCG… Učestvovala je na festivalima BEMUS, Mokranjčevi dani, Međunarodna tribina kompozitora, Dani muzike u Herceg Novom, Moć klavira,  Splitsko ljeto, Podgoričko Ljeto, Herceg-fest, Memorijal Emil Hajek, Međunarodni festival kamerne muzike u Portogruaru, Međunarodni festival žena muzičara u Atini, Zagrebačko bijenale… Koncertirala je kao solista i kamerni muzičar u mnogim gradovima naše zemlje, ali i u Italiji, Nemačkoj, Engleskoj, SAD, Francuskoj, Grčkoj, Portugalu, Hrvatskoj, Mađarskoj, Albaniji, Luksemburgu, Kazahstanu…

”…Posebno sam bio impresioniran njenim elegantnim, veoma kultivisanim i rafiniranim osećajem za stil I njenim “bel-kantom”. Ona je umetnik najviše intelektualnosti i duhovnosti koji pri tom poseduje istinsku ljudsku toplinu…” (Dafyd Lyelin, predsednik žirija na  24 .  Međunarodnom   takmičenju   Muzičke  omladine)

“… Najviši  muzički  vrhovi … Maja Rajković  pravi  neobične  programe i svira  na  jedinstven  način … Retke  komponente  pijanizma  ova  umetnica  razvija  na  sasvim  osoben  način, predstavljajući  danas  jednu  od  najuspešnijih  žena – umetnica  u  našoj  sredini…“ (Branka  Radović , Politika)

“…Rajkovićeva je solistkinja od krvi i mesa koju pamtite, okretna, opskrbljena bojama, sa lakoćom se poigravajući ozbiljnim količinama zvuka …“ ( Zorica Kojić, Danas 2011)                                                                                                                                     

“…interpretatorka jedinstvenog načina predavanja……sigurna, tehnički briljantna, ekspresivno snažna, u pravom značenju kreativna interpretatorka. Ovim osobinama možemo pridodati i rafiniranost, senzibilnost, maštovitost…“ („Domaća muzička scena“ Radio Novog Sada, Marija Adamov, 2009)                               

”..Maja Rajković je jedan od najraskošnijih talenata koje sam sreo u svojoj karijeri. Njeni kvaliteti  su inteligencija, izuzetan smisao za oblikovanje muzičke fraze i tonskih boja, izrazita estradnost i komunikacija sa auditorijumom, nesvakidašnja spontanost i radost muziciranja..” (Dušan Trbojević,1994)                                                                

”… Maja Rajković poseduje harizmu žene sa muškom rukom i muškim pijanizmom, pravi neobične programe i svira na jedinstven način…  muzika koja  inspiriše, duboko prožima svaki nerv, uzbudljiva i strasna, neposustajuće energije od početka do kraja…” (Branka  Radović , Politika)

”…Sviranje Maje Rajković karakteriše pijanistički nerv, temperament i sklonost ka dramsko-lirskim kontrastima. Umetnica je veoma ubedljiva kako u moćnim gradacijama, tako i u lirskim partijama…” (Aleksandar Vasić, Politika)

“…Vrhunac koji je izazvao ovacionu provalu dvorane bila je predivna, blistava, filigranska igra klavirskog zvuka…“ (Radio Zagreb)

”…Ostali smo zadivljeni pred pravom eksplozijom talenta, snage, izražajnosti…“ (Gordana Krajačić: Muzički portreti)