Petar Mladenović

Biografija

Petar Mladenović

Petar Mladenović započinje muzičko školovanje od svoje pete godine u Muzičkoj školi „Dr Vojislav Vučković“ u Nišu, u klasi prof. Svetlane Korunović, gde završava i srednje muzičko obrazovanje. Akademske studije završava 2007. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Svetlane Bogino, a 2009. godine upisuje doktorske studije na Fakultetu umetnosti u Nišu, u klasi prof. Aleksandra Serdara. U isto vreme, aktivno radi i kao profesor klavira u Srednjoj muzičkoj školi u Nišu.

U toku školovanja osvaja brojne nagrade na Republičkim i Međunarodnim takmičenjima (Srbija, Italija i Francuska). 

Pohađao je majstorske kurseve klavira kod mnogih eminentnih pedagoga i vrhunskih pijanista, kao što su: V. Ogarkov, E. Inđić, N. Štarkman, D. Vestfal, B. Kraljević, J. Banjac, P. Barns, A. Serdar.

Kao solista, za vreme studija i kasnije, koncertirao je širom Srbije (Beograd, Subotica, Inđija, Šabac, Kragujevac, Zrenjanin, Novi Sad, Leskovac, Niš), a imao je i brojne zapažene nastupe sa raznim kamernim sastavima. 

Nastupao je i na većem broju festivala, od kojih se posebno izdvajaju Šopenijada, Nimus, Ledamus, kao i na većem broju Koncertnih sezona Niškog simfonijskog orkestra, Fakulteta umetnosti u Nišu, Niškog kulturnog centra. Nastupao je i kao solista sa Niškim simfonijskim orkestrom. 

Kao profesor u Srednjoj muzičkoj školi Niš, za veoma kratko vreme ostvaruje izuzetne pedagoške rezultate u radu sa svojim učenicima, sa kojima osvaja mnogobrojne i veoma značajne nagrade u zemlji i inostranstvu, a često je angažovan i kao član žirija na domaćim pijanističkim takmičenjima.

Jedan od članova je nedavno oformljenog, ali već afirmisanog kvinteta Solisti di Sud, čiji je osnivač čuveni srpski violinista Jovan Bogosavljević, sa kojim je za kratko vreme ostvario više desetina koncerata u Srbiji, kao i inostranstvu (Nemačka, Austrija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora).