Vera Ristic

Bio

Vera Ristic

Vera Ristić, rodjena je 4.09.1981 godine u Beogradu.

Trombon je pocela da svira sa 15. godina u klasi Mr. Gorana Odovića u MŠ” Stanković” , koju je i završila. Studije trombona završila je na Beogradskoj Muzickoj Akademji.

U toku školovanja istakla se mnogobrojnim nastupima ,posebno 1999 godine na Republičkom Takmicenju-Specijalna nagrada , 2000 laureat Smotre talenata u Sremskim Karlovcima.
Kao djak i student svirala u Omladinskoj Filharmoniji, a solistički kao djak i student nastupala u Kolarcevoj zadužbini, Galeriji Progres , Atrijumu Narodnog Muzeja itd.

Bila je angažovana , kao honorarni saradnik Pozorišta na

Terazijama( III sezone), a 2008 počinje da radi kao profesor trombona u Ms” STANKOVIC” u Beogradu.

Paralelno je honorarno već duži niz godina angažovana u MŠ”JOSIF MARINKOVIC” u Beogradu.Kasnije , svoju delatnost širi i na rad sa kamrenim ansamblima.

Učestvuje u prezentaciji trombona ,kao solističkog instrumenta u Srbiji, kroz svoj pedagoški rad i solističke nastupe svojih učenika.
Kao pedagog na polju trombona i kamerne muzike Vera Ristic se u toku svog pedagoškog rada istakla izuzetnim rezultatima u zemlji i inostranstvu sa preko 100 prvih nagada i laureata . Najznačajnija od njih su Medjunarodno takmičenje “Woodvind and brass” -Varaždin, Medjunarodno takmicenje ” Davorin Jenko”, Medjunarodno takmičenje ” Petar Konjovic”,Medjunaodno takmičenje ” Ohridski biseri ” i mnoga druga gde su njeni djaci osvajali visoke prve nagrade.

U toku svog perioda edukacije i pedagoskog rada usavršavala se na majstorskim kursevima trombona najistaknutjih profesora u Evropi i svetu:
Branimir Slokar, Sven Erikson, Dusan Kranjc, C .Coliardi …

U decebru 2015 godine uspešnoo je održala predavanje na temu ” Plan usviravanja”na Zagrebačkoj Muzickoj Akademiji u okviru Medjunarodnog seminara trombonista – TROMBONTUBIJADA.

U novembru 2018 godine njena učenica Sara Kotur svojom izvedbom končertina F.David-a otvorila je 8.Tromboneufotubijadu u Bjelovaru ,takodje Medjunarodni seminar trombona , eufonijuma i tube. Njeni učenici nastupali su kao solisti u najznačajnijim salama u Srbiji i inostranstvu( KNU, Skupština Grada Beograd,Art Get galerija ,Zgrebačka Muzicka Akademija,DK Bjelovar…).

Njena klasa nekoliko puta imala je soliste koji su svirali uz pratnju orkestra , a dela koja su svirana

premijerno su izvodjena u Srbiji za trombon.

Držala je seminare trombona u okviru organizacije “Serbian music centra”, kao i seminare u okviru ” Internacionalnog Muzičkog kampa “.
Učestvovala u radu žirija u disciplini kamerna muzika, kao i disciplini solo trombon.
U svom predanom radu istice se i dolazak prof. BRANIMIRA SLOKARA , koji je uspesno organizovala, a to je bio prvi put da profesor Slokar , kao predavac dolazi u Srbiju.