Вера Ристић

Биографија

 Вера Ристић

Вера Ристић, родјена је 4.09.1981 године у Београду.
Тромбон је поцела да свира са 15. година у класи Мр. Горана Одовића у МШ“ Станковић“ , коју је и завршила. Студије тромбона завршила је на Београдској Музицкој Академји.
У току школовања истакла се многобројним наступима ,посебно 1999 године на Републичком Такмицењу-Специјална награда , 2000 лауреат Смотре талената у Сремским Карловцима.
Као дјак и студент свирала у Омладинској Филхармонији, а солистички као дјак и студент наступала у Коларцевој задужбини, Галерији Прогрес , Атријуму Народног Музеја итд.
Била је ангажована , као хонорарни сарадник Позоришта на
Теразијама( ИИИ сезоне), а 2008 почиње да ради као професор тромбона у Мс“ СТАНКОВИЦ“ у Београду.
Паралелно је хонорарно већ дужи низ година ангажована у МШ“ЈОСИФ МАРИНКОВИЦ“ у Београду.Касније , своју делатност шири и на рад са камреним ансамблима.
Учествује у презентацији тромбона ,као солистичког инструмента у Србији, кроз свој педагошки рад и солистичке наступе својих ученика.
Као педагог на пољу тромбона и камерне музике Вера Ристиц се у току свог педагошког рада истакла изузетним резултатима у земљи и иностранству са преко 100 првих нагада и лауреата . Најзначајнија од њих су Медјународно такмичење „Wоодвинд анд брасс“ -Вараждин, Медјународно такмицење “ Даворин Јенко“, Медјународно такмичење “ Петар Коњовиц“,Медјунаодно такмичење “ Охридски бисери “ и многа друга где су њени дјаци освајали високе прве награде.
У току свог периода едукације и педагоског рада усавршавала се на мајсторским курсевима тромбона најистакнутјих професора у Европи и свету:
Бранимир Слокар, Свен Ериксон, Дусан Крањц, Ц .Цолиарди …
У децебру 2015 године успешноо је одржала предавање на тему “ План усвиравања“на Загребачкој Музицкој Академији у оквиру Медјународног семинара тромбониста – ТРОМБОНТУБИЈАДА.
У новембру 2018 године њена ученица Сара Котур својом изведбом кончертина Ф.Давид-а отворила је 8.Тромбонеуфотубијаду у Бјеловару ,такодје Медјународни семинар тромбона , еуфонијума и тубе. Нјени ученици наступали су као солисти у најзначајнијим салама у Србији и иностранству( КНУ, Скупштина Града Београд,Арт Гет галерија ,Згребачка Музицка Академија,ДК Бјеловар…).
Нјена класа неколико пута имала је солисте који су свирали уз пратњу оркестра , а дела која су свирана
премијерно су изводјена у Србији за тромбон.
Држала је семинаре тромбона у оквиру организације „Сербиан мусиц центра“, као и семинаре у оквиру “ Интернационалног Музичког кампа „.
Учествовала у раду жирија у дисциплини камерна музика, као и дисциплини соло тромбон.
У свом преданом раду истице се и долазак проф. БРАНИМИРА СЛОКАРА , који је успесно организовала, а то је био први пут да професор Слокар , као предавац долази у Србију.