Љиљана Вукеља

Биографија

Љиљана Вукеља

Љиљана Вукеља, после завршених основних и магистарских студија у класи проф. Невене Поповић (ФМУ Београд), усавршава се код еминентног пијанисте и професора Мишела Берофа у Фрајбургу (Немачка). Школовање наставља на Конзерваторијум у Лозани (Швајцарска) код пијанисте и диригента Жан-Франсоа Антониолија, са којим је остварила и професионалну сарадњу, наступајући под његовом диригентском палицом, као солиста са оркестром Темишварске филхармоније. Истовремено је активно учествовала и на мајсторским курсевима Ј. Сљесарева, М. Далбертоа, Д. Башкирова, С. Доренског, А. Штаркмана. Докторирала је на Факултету музичке уметности у Београду под менторством проф. Дејана Синадиновића.

Лауреат је Међународног такмичења Хавенландски музички фестивал (Немачка) где добија и специјалну награду за извођење савременог дела, као и Међународног такмичења Адила Алиева (Француска), где јој је додељена и посебна награда за најбоље извођење задате композиције. Поред тога, добитник је бројних признања на такмичењима у Србији, као и награда на такмичењима за младе у Риму, Тортони и Анкони (Италија).

Као солиста и камерни музичар наступала је у свим значајнијим салама у Београду (Велика дворана Коларчеве задужбине, Београдске филхармоније, Скупштине града и др.), широм Србије, у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Хрватској, Црној Гори, Румунији, Француској, Италији, Немачкој, Швајцарској, Ирској, САД. Наступала је са оркестрима Београдске филхармоније, Симфонијским оркестром РТС, Уметничким ансамблом “Бинички”, Темишварском филхармонијом, камерним оркестром “Про Класика”. Сарађивала је са многим значајним диригентима: Ж. Ф. Антониоли, Е. Симон, Д. Порцелајн, Ј. Дафов, А. Новицки, Б. Радовановић, П. Медаковић, В. Монтеј и др. Поред тога, остварила је сарадњу са ирским играчким ансамблом “Фантастичне звери” (Фабулоус Беаст), челисткињом С. Белић, пијанистом В. Цвијићем, пијанисткињом и мултимедијалном уметницом М. Поповић Стојадиновић и др.

Учествовала је на бројним фестивалима од којих се посебно издвајају наступи на БЕМУС-у, БЕЛЕФ-у, БУНТ-у, Трибини композитора, Фестивалу минимализма (Србија), Музичком Темишвару (Румунија), Хавенландском музичком фестивалу, фестивалу Мовиментос (Немачка), Галвејском музичком фестивалу (Ирска), фестивалима КоторАрт (Црна Гора) и  Art & More (Хрватска).

Остварила је велики број тонских снимака за Радио Београд и објавила два компакт диска са делима српског композитора Владимира Тошића, за клавир соло и за два клавира (у сарадњи са В. Цвијићем).

Ванредни је професор на Катедри за клавир Факултета музичке уметности у Београду.