Амсал Гановић

Биографија

Амсал Гановић

Амсал Гановић, рођен у породици музичара и уметника, клавир почиње да учи са четири године. Завршава Основну музичку школу “Младен Позајић” у Сарајеву као ђак генерације, са великим бројем награда и концерата. Упоредо уписује и завршава Средњу музичку школу и Средњу школу примењених уметности у Сарајеву, са запаженим резултатима, наградама, изложбама и концертима, те наставља даље образовање на обе Академије уметности. (Музичкој и Ликовној)

Дипломске и магистарске студије завршио је са највишим оценама у класама проф. Јокут Михаиловић и проф. Ирине Скерл. Током студија учествовао је на великом броју концерата, манифестација и такмичења, остварио запажене резултате и награде, као и стипендију за одлазак на трогодишње постдипломске студије на ХНУСТ Унивезитету у Кини (Ксиангтан, Хунан), коју одбија због останка у својој земљи. Активно и пасивно се усавршавао код проф. М. Сука, Х. Хааса, К. Гекића, Р. Кинке, Б. Горуновић и других. У сталној потрази за новим знањима у току је припрема за докторске студије.

Педагошку каријеру започео је одмах по завршетку студија, 2013. године у Мостару у основној и средњој музичкој школи. У трогодишњем периоду рада његови ученици постижу запажене резултате и успешно настављају школовање на Музичкој академији. Поред педагошког рада активно учествује у јавним наступима са ученицима и као пијаниста. Од 2016. године рад наставља у ОМШ Илиџа (Сарајево), где је до сада са ученицима остварио преко педесет међународних награда, од тога неколико лауреата, златних медаља и апсолутних победа. 

Активно учествује на концерту посвећеном обележавању 135 година од рођења славног мађарског композитора Золтана Кодаља, под покровитељством Амбасаде Мађарске у Сарајеву. 

Обавља послове руководиоца клавирског одсека. Организатор је више мајсторских курсева и концерата, а 2017/18. и 2018/19. године добија посебна признања за рад као најуспешнији професор ОМШ Илиџа.

Године 2019. Министарство за образовање, науку и младе Кантона Сарајево доделило му је признање “Наставник године”.