Јасна Петровић

Биографија

Јасна Петровић

Рођена је у Пожаревцу. Основну музичку школу „Јосип Славенски” у Београду завршава у класи Вељка Поповића. Дипломирала је на Факултету музичке уметности у Београду у класи Стјепана Рабузина. Усавршавала се на бројним мајсторским курсевима код реномираних солиста и педагога (Херман Бауман, Радован Влатковић, Франз Пицзка, Франсис Орвал). 

Од 1989. до 2003. године је соло хорниста симфонијског оркестра Уметничког ансамбла војске Југославије. Сарађује са Симфонијским оркестром РТС-а, Београдском опером, оркестром Позоришта на Теразијама, Београдским дувачким оркестром, оркестром Гарде. Током оркестарске каријере остварује запажене наступе са врхунским домаћим и иностраним диригентима у Аустрији, Немачкој, Италији, Мађарској, Румунији и широм бивше Југославије. Бројни су наступи у камерним саставима, од дуа до квинтета, домаћих и међународних састава. За више телевизијских и радио кућа остварује трајне тонске записе. 

Педагошку каријеру започиње 1988. године у музичкој школи „Владимир Ђорђевић” у Београду, наставља у музичкој школи „Јован Бандур“ у Панчеву. Од 2003. године ради као професор хорне у музичкој школи „Јосип Славенски“ у Београду, а од 2007. године и у музичкој школи „Даворин Јенко”. У току педагошке каријере остварује изузетне резултате. Њени ученици лауреати су многих такмичења у земљи и иностранству и успешно настављају школовање на високошколским установама у Хамбургу, Грацу, Бечу и Милану. Чланови су домаћих и иностраних симфонијских оркестара, а многи се успесно баве и педагошким радом. 

Од 2000. године ради као асистент диригента за дуваче у омладинском симфонијском оркестру Србије. Већ три деценије организатор је низа концерата из циклуса „Млади хорнисти Србије“. Учествује у оснивању међународног такмичења камерних састава дувача и „Панчевачких брас сусрета“. Члан је многих домаћих и међународних жирија у земљи и иностранству.