Laura Levai Aksin

Biografija

Laura Levai Aksin

Laura Levai Aksin, rođena u Subotici, naša ugledna umetnica na flauti danas je redovni profesor na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom sadu i solo flautistkinja Vojvođanskog simfonijskog orkestra. Diplomirala je i magistrirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Marijana Egića. Studije je nastavila u Parizu, u klasama profesora Patrika Galoaa i profesorice Klod Lefebr i diplomirala sa „1er prix de superieur” i „1er prix d’exellence a l’ unanimite du jury”. Usavršavala se na brojnim majstorskim kursevima kod renomiranih solista i pedagoga, kao što su Orel Nikole i Žak Kastanje. Dobitnica je prvih i specijalnih nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima, a nagrađena je i na Takmičenju muzičkih umetnika Jugoslavije u Zagrebu. Na šestoj Međunarodnoj tribini kompozitora u Beogradu dodeljena joj je prva nagrada za interpretaciju savremenih dela. Kao solista je svirala s mnogim simfonijskim i kamernim orkestrima u zemlji i inostranstvu. Održala je veliki broj resitala i kamernih koncerata u zemljama bivše Jugoslavije, kao i u Francuskoj, Belgiji, Velikoj Britaniji, Holandiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Italiji, Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj, Rusiji, Portugalu, Grčkoj, Izraelu, Španiji.

Nastupala je na brojnim uglednim umetničkim manifestacijama, između ostalih, na Nomusu, Bemusu, Muzičkom bijenalu u Zagrebu, Jugoslovenskoj tribini kompozitora u Opatiji, muzičkim svečanostima u Subotici i Somboru, letnjim festivalima u Herceg Novom, Budvi („Grad teatar”) i Kotoru, Festivalu flaute u Beogradu i Beogradskom letnjem festivalu, zatim u Zagrebu („Europhonija”), Torinu („Sabato Serra”), na festivalima u Francuskoj (Pariz, Avinjon), Patrasu i Afitosu (Grčka), Festivalu modernih umetnosti u Berlinu, Festivalu evropske avangarde u Lajpcigu, festivalima flaute u Bekešu (Mađarska) i Zagorju ob Savi (Slovenija), Danima nove glazbe u Splitu, na Letnjoj muzičkoj akademiji (YMSA) u Debrecinu (Mađarska) i na Hrvatskoj flautističkoj akademiji u Karlovcu.

Laura Levai Aksin je solo flautiskinja Vojvođanskog simfonijskog orkestra, a svirala je na istoj poziciji u orkestru Opere Srpskog narodnog pozorišta, orkestru „Camerata Academica” (Novi Sad) i ansamblu za novu muziku „Musica viva”. Za vreme boravka u Francuskoj bila je član ansambala „Tickmayer Formatio” i „Theatre Jel” i orleanskog Orkestra flauta. Član je ansambla „NS Chamber”, dua s gitaristom Zoranom Krajišnikom, trija flauta „Density” i duvačkog kvinteta „Synergia 5”. Snimala je za mnoge radio i TV centre u regionu, Mađarsku TV, Češku RTV, RTV Dortmund i RAI. Snimila je kompakt-diskove za „Recommended Records” i „SLAM Production” iz Velike Britanije, „EOS” iz Austrije, „Visio Mundi”, SKC iz Novog Sada itd.

Bavi se pedagoškim radom kao redovni profesor flaute na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a godinama je predavala i na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. Održala je veliki broj majstorskih kurseva, a kao član žirija prisutna je na međunarodnim i domaćim takmičenjima i festivalima.